”I ett av de mer uppmärksammade inslagen under Nordbyggveckan som gick av stapeln i förra veckan, lovar initiativet Nordic ConTech, att tillsammans med tech-industrin, digitalisering och Lean-processer stampa ut ineffektivitet och resursslöseri ur processerna. Bakom konceptet står Svensk Byggtjänst med Smart Built Environment-projektet Bygg 4.0 och Nordbygg. Löftet är att halvera byggkostnaderna och bädda för innovationer. Ska byggsektorn äntligen ge Konkurrensverket svar på tal? Jag tror det.”

Det skriver Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund efter mässan Nordbygg 2018 med 900 utställare och över 48 000 besökare den 10-13 april

Nordic ConTechs lansering på mässan bestod av dagliga seminarieinslag på stora scenen i entréhallen tillsammans med företag som presenterade viktiga innovationer inom samhällsbyggnad. Och i en egen monter presenterades konceptet och innovationer från Cisco, Philips, Cling, Flir, Spotscale, Information Experience, Build-r och Loop Rocks.
Dessutom genomfördes dagliga guidade turer bland innovativa utställare på mässan.

Här nedan kan du se filmade intervjuer med de medverkande innovationsföretagen om deras nya lösningar och deras syn på utvecklingen inom samhällsbyggnad. Plus Nordic Contechs konceptförklaring av Daniel Dahlström, Svensk Byggtjänst och Laras Albinsson, Bygg 4.0 Missa inte det!

Nordic Con Tech - VR-glasögon
På stora scenen visade Fredrik Johansson, Information Experience, hur man med 3D-glasögon kan se holografiska projektioner av konstruktioner och installationer i den byggnad man vistas i.
Thomas Edlind och Fredrik Johansson
Thomas Edlind och Fredrik Johansson, Information Experience, förklarar hur företagets nya innovation funkar. Eny typ av 3D-glasögon kan visar holografiska projektioner med hög precision. På så vis öppnas nya möjligheter att använda 3D-lösningar direkt i byggproduktion och installation. Fredrik ser här i sina glasögon samma bild som på skärmen bakom – hur installationer och konstruktioner ser ut i väggarna på Stockholmsmässan.
Katarina Nylander - Spotscale
Katarina Nylander, COO på Spotscale visar här hur en drönarfilmad stadsdel kan visas som en modell i deras system. Modellen kan sedan användas för att bland annat testa hur området ter sig med olika förslag till framtida byggnader som ännu bara finns i digitala skisser
Robert Fredriksson, Nordic Key Account Manager på Philips Lighting Nordic
Cisco och Philips har utvecklat det nya digitala innertaket som binder samman elnätet och datornätet i byggnader – och därmed blir allt uppkopplat! Den digitala jätten Cisco har därmed ihop med Philips tagit steget in i byggsektorn på allvar. Robert Fredriksson, Nordic Key Account Manager på Philips Lighting Nordic, visade en demo av den nya nya innovationen i Nordic Contechs monter på Nordbygg.